Acnetherapie

 

 

Wat is acne

Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen van de huid. Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Er spelen verschillende factoren een rol in het ontstaan van acne. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, onder invloed van hormonen ondergaat de huid allerlei veranderingen. De talgklieren in het gelaat, op de rug en op de borst worden groter en produceren hierdoor meer talg. Zodra er te veel talg wordt geproduceerd, kan het talg zich gaan ophopen en de talgklier (porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd.

 

Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophopingen worden verergerd doordat de verhoorning van de uitvoergang van de talgklier toeneemt, hierdoor wordt deze uitvoergang extra nauw. Ook bevinden zicht tal van bacteriën in de talgklieren, deze vermenigvuldigen zich snel en kunnen talg omzetten in vetzuren. Deze vetzuren kunnen in een verstopte talgklier gaan irriteren, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan.

 

Hoe ontstaat acne

Iedereen heeft in meer of mindere mate last (gehad) van acne, de ernst van acne kan worden beïnvloed door een aantal factoren. Onderstaande factoren zijn van invloed op de ernst van acne:

v  Genetische factoren.

v  Hormonale factoren.

v  PCOS; polycysteus ovarium syndroom.

v  Overmatige hormoonproductie.

v  Stress.

v  Omgevingsfactoren.

v  Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving.

v  Cosmetica welke de poriën afsluit.

v  Druk door kleding op de huid, zoals strakke boorden.

 

Tijdens de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid gereinigd, vervolgens vindt er een dieptereiniging plaats voor door middel van een scrub/peeling. De scrub zorgt ervoor dat dode en losse huidcellen worden verwijderd, zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Aansluitend op deze scrub worden de mee-eters verwijderd. Als afsluiting wordt er een dagverzorging aangebracht en krijgt u productadvies mee voor thuisgebruik.

 

Deze behandeling kan plaatsvinden in combinatie met chemische peelings, dit om nog meer resultaat te bereiken.

 

Na de behandeling

Direct na de behandeling is het resultaat al zichtbaar. De huid ziet er schoon en fris uit door het schoonmaken van de huid, ook kan de huid wat rood zien na de behandeling. Om optimaal resultaat te behalen met de behandelingen, is het raadzaam om onderstaande punten aan te houden.

v  Melkproducten vermijden, melkproducten kunnen verergering van de acne veroorzaken.

v  Mee-eters niet zelf gaan uitknijpen, dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.

v  Was uw huid met lauw water en een mild reinigingsmiddel.

v  Scrub uw huid maximaal 1 keer in de week, bij het regelmatig scrubben van de huid zullen talgophopingen verminderd worden.

v  Gebruik de verzorgingsproducten die de huidtherapeut adviseert, dit om eerder het optimale en gewenste resultaat te behalen en de acne te onderdrukken.