Acnetherapie

 

Wat is acne

Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen van de huid. Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Er spelen verschillende factoren een rol in het ontstaan van acne. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, onder invloed van hormonen ondergaat de huid allerlei veranderingen. De talgklieren in het gelaat, op de rug en op de borst worden groter en produceren hierdoor meer talg. Zodra er te veel talg wordt geproduceerd, kan het talg zich gaan ophopen en de talgklier (porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd.

 

Onderstaande factoren zijn van invloed op de ernst van acne:

v  Genetische factoren

v  Hormonale factoren

v  PCOS; polycysteus ovarium syndroom

v  Overmatige hormoonproductie

v  Stress

v  Omgevingsfactoren

v  Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving

v  Cosmetica welke de poriën afsluit

v  Druk door kleding op de huid, zoals strakke boorden

 

Acne kan verminderd worden door middel van een intensieve reiniging, dit kan eventueel in combinatie met chemische peelings. Acnelittekens kunnen daarentegen verminderd worden door chemische peelings en/of microneedling. Het verminderen en verhelpen van acne kan alleen met de samenwerking van u. Het is zeer belangrijk om de huid in balans te houden door middel van behandelingen, het opvolgen van adviezen en door gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten.

 

Wat kunt u er thuis aan doen?

Om optimaal resultaat te behalen met de behandelingen, is het raadzaam om onderstaande punten aan te houden.

v  Melkproducten vermijden, melkproducten kunnen verergering van de acne veroorzaken.

v  Mee-eters niet zelf gaan uitknijpen, dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.

v  Was uw huid met lauw water en een mild reinigingsmiddel.

v  Scrub uw huid maximaal 1 keer in de week, bij het regelmatig scrubben van de huid zullen talgophopingen verminderd worden.

v  Gebruik de verzorgingsproducten die de huidtherapeut adviseert, dit om eerder het optimale en gewenste resultaat te behalen en de acne te onderdrukken.